Ki-kicsoda

Diákjaink

Tanáraink

"Testvér"kapcsolataink

Óvoda

Falunk honlapja

Tesvérvárosunk

Tőlünk indultak

Akikre büszkék vagyunk

Pályázatok

 

 

MADÁRBARÁT ISKOLA-I hírek, aktualitások a 2016/2017-Es tanévben:
2017. február. Országos fecskefelmérésben vett részt iskolánk. Bár a madarak még Afrikában vannak, fészkeik épületeink dísze! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoportja, a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány pályázatot írt ki fecskefelmérésre, fecskefészek-számlálásra, melyre iskolánk is nevezett, és Hetvehely és Okorvölgy településen végzett felmérést. A pályázatot elküldtük! A visszajelzés nagyon pozitív volt: "Nagyszerű munkát végeztek, köszönjük szépen! Pontosan ennyit kellett csinálni. Jelentkezni fogunk az összes adatlap beérkezése után: Kovács Gergely Károly szervező, "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány!"
2017. január. A "madárbarát iskola" programja keretében megkezdődött a madáretetők gyártása. B és C típusú odúk készítését vállalta az iskola, melyek hamarosan kihelyezésre kerülnek a környéken.
2016. december. Nem felejtkeztünk el Karácsony táján sem az állatokról. Nekik is szeretnénk széppé tenni az ünnepet, segíteni őket abban, hogy túléljék a zord telet, s tavasszal nekünk énekeljenek árnyat adó fáink lombjai közt! Tarsolyunkban mindenféle madarak számára ízletes csemegékkel, például madárkaláccsal, faggyúval, madáreleséggel, almával. Az elkészült „finomságokat” a gyerekek az udvart ékesítő fenyőfán helyezték el. A madáretetőről sem feledkeztünk el, hiszen oda is került eleség. Ha csendben vagyunk, talán egész télen át megleshetjük, hogyan lakmároznak kis „vendégeink”. Fotók:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálja és szervezi a „Madárbarát Kert” programot, amelynek célja, hogy különösebb madártani ismeretek nélkül bárki tehessen, és tegyen is valamit a madarakért, egyszerűen használható madárvédelmi eszközök és módszerek: mesterséges költőodúk, itató és téli madáretetés alkalmazásával. A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi viszonyokhoz alkalmazkodva ajánl alprogramokat: Madárbarát kert, Madárbarát óvoda, Madárbarát iskola, Madárbarát panel, Madárbarát munkahely, Madárbarát település.
A mi iskolánk, a Hetvehelyi Általános Iskola, is csatlakozott a Madárbarát iskola programhoz. A mindennapi madárvédelem gyakorlati tevékenységei, az odúk és etetők elkészítése, kihelyezése, a madarak megfigyelése kiemelkedően jó lehetőségeket kínál az iskola környezeti nevelési programjának, a tanmenetek és óratervek bővítéséhez. Emellett alkalmas a szakköri és szabadidő-szervezési munka segítésére, valamint az Ökoiskola cím egyik vállalása volt. A gyerekek örömmel tevékenykednek a programban.
Az egész éven át tartó madárvédelmi munkával megszerezhetjük a Madárbarát iskola elismerő címet és fémtáblát, amellyel reményeink szerint a járásban, kevesek közül mi is büszkélkedhetünk majd.
A honlapon keressék, keressétek a Madárbarát Iskola fület, ahol munkánkról folyamatosan tájékozódhatnak, tájékozódhattok!